Slippers en Hielspoor: Top of (Flip)Flop?
Hoewel teenslippers leuk zijn om te dragen voor een uitstapje naar het strand, zijn ze ook een veelvoorkomende oorzaak van hielspoor en andere voetklachten. Maar waarom eigenlijk? Er zijn hele volkeren die standaard op slippers en blote voeten lopen en deze grote groep mensen heeft in het algemeen een ongelooflijk goede voetfunctie…
Dus het leek mij een mooie uitdaging om alle voors en tegens eens tegen elkaar uit te zetten:
De voordelen van slippers:
Als je kijkt naar de natuurlijke functie van de voet heeft een slipper best een paar mooie pro’s!
Als eerste: Een brede teenbox om natuurlijke teenspreiding aan te moedigen. Waarbij in normaal schoeisel de tenen tot een soort punt worden gecomprimeerd, krijgen de tenen in een slipper alle vrijheid.
Ten tweede: Een flexibele zool om de voet sterker te maken. Uiteindelijk is de voet gemaakt om blootvoets optimaal te kunnen functioneren: de 26 botjes, 33 gewrichtjes, 19 spieren en pezen en 107 gewrichtsbandjes in de voet zorgen voor een uitermate complex en effectief ‘voortbewegingsmechanisme’.
En ten derde: Een volledig vlakke ondersteuning van hiel tot teen om de natuurlijke werking van de voetboog te stimuleren We hebben ook ontdekt dat hoe minder ’technologie’ een schoen bezit, hoe beter deze is voor de voet, omdat een gezonde voet van nature sterk en stabiel is als hij kan functioneren zoals de natuur het bedoeld heeft.
En nu de nadelen:
Maar er is zeker een heel groot nadeel: de slipper zit heel vaak te los aan de voorvoet. En met een los bandsysteem rond de voorvoet kan het herhaaldelijk vastgrijpen om de slipper aan de voet te houden met de tenen leiden tot onverwachte (en ongewenste) voet- en teenproblemen door overbelasting, simpelweg omdat de voet dit niet gewend is. Klauwtenen is bijvoorbeeld een bekend probleem wat verergerd kan worden door het dragen van slippers.
Waar gaat het nog meer mis?
Ook dragen de meesten van ons tijdens de koudere maanden gesloten schoenen of laarzen voordat we in de warmere maanden meer luchtige opties gebruiken. Deze overgang kan soms abrupt zijn, vooral voor die personen die van een conventionele schoen met hielverhoging naar een paar teenslippers gaan die weinig of geen hielverhoging hebben. Achillespeesproblemen zijn een mogelijke uitkomst van deze snelle overgang, maar ook hielspoorklachten zie ik vaker in de praktijk na het zomerseizoen.
Het belangrijkste punt is dat de overgang naar het dragen van teenslippers met platte zolen geleidelijk moet gebeuren, zodat uw lichaam zich langzaam kan aanpassen en het risico op blessures tot een minimum kan worden beperkt.
Overweging:
Een laatste overweging bij teenslippers is het belang van het respecteren van de structurele beperkingen van dit minimalistische schoeisel. In de meeste gevallen zijn teenslippers niet gemaakt om te worden gebruikt in avontuurlijke of intensieve situaties. Deze schoeiseloptie werkt over het algemeen het beste in situaties met lage intensiteit, zoals op het strand, rond het huis of voor informele uitstapjes in de stad. Zodra het voetbed verslijt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuw paar aan te schaffen, zodat u de problemen die gepaard gaan met ouder wordend schoeisel kunt voorkomen.
Wat is mijn advies?
Voor mensen met voetklachten zoals hielspoor, achillespees- of andere hielpijnklachten raad ik aan om tijdelijk zomers een sandaal aan te schaffen met een hielverhoging, stijve zolen en een teensprong. Dit om de voet rust te geven tijdens het herstel.
En zodra de klachten minder worden en de voetfunctie en voetsterkte verbeterd, dan is het verstandig de transitie in te zetten naar een slipper of liever gezegd een plattere sandaal, om de voet zoveel mogelijk uit te dagen om weer een actief leven te gaan leiden!
Deel onze handige tips op social media: